Nagy változások várhatók az iparűzési adó beszedésében

Közzétéve
2020.02.28.

A Nemzeti Versenyképességi Tanács szerint a kormánynak meg kellene változtatni a helyi iparűzési adózás jelenlegi rendszerét, ezzel is ösztönözve a gazdaság növekedését. Erről számolt be Varga Mihály pénzügyminiszter a testület évi első ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Milyen változásokat javasolt a tanács?

  • az értékcsökkenés, illetve a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú – ötszörös mértékű – leírhatóvá tételét
  • az adófeltöltési kötelezettség megszüntetését

A jelenlegi szabályozás szerint az értékcsökkenés nem írható le az iparűzési adó számítása során, pedig ez közel 850.000  vállalkozás számára lenne kedvező, leginkább olyanoknak, amelyek sok eszközzel rendelkeznek. Ettől a lépéstől továbbá azt várják, hogy a beruházások száma is megemelkedjen.

A kutatás-fejlesztési hajlandóság növelése érdekében ezek a költségek ötszörös mértékben  válnának láthatóvá.   Mindössze 1.800 cég érdekelt ebből  a szempontból, azonban a gazdasági növekedést jelentősen befolyásolná, mivel a kutatás-fejlesztés eredményei idővel sokszorosan megtérülnek a vállalatok számára.

Nagy változások várhatók az iparűzési adó beszedésében

Miért van szükség az iparűzési adó rendszerének megváltoztatására?

Az előzetes felmérések során több adófajtát is megvizsgáltak, ezek közül az iparűzési adó volt az, amelynek átalakításával elérhető:

  • a magyar gazdaság folyamatos növekedési lendületének fenntartása
  • a vállalatok terheinek közvetlen csökkentése

Mikor várható érdemi változtatás az iparűzési adó jelenlegi állapotához képest?

A fent említett változtatások még csak javaslatok, így a következő kormányülésen kerülhetnek a napirendi pontok közé. Varga Mihály szerint még idén elkészülhet a törvénymódosítás, amelynek kedvezményei már 2020-ban, de legkésőbbi 2021. január 1-től érvényesek lesznek.

Kik lennének az iparűzési adó módosításának áldozatai?

A módosítások nyertesei a vállalatok, míg a vesztesei az önkormányzatok lesznek, hiszen tavaly 827 milliárd forint folyt be ebből az adónemből. A kieső bevételek pótlására kétoldalú kommunikáció indul.

Csak, hogy egyértelmű legyen, hogy mekkora összegről is beszélünk (2019-es adatok): 

  • társasági adó 303 milliárd forint
  • iparűzési adó 827 milliárd forint
  • személyi jövedelemadó 2700 milliárd forint

A legnagyobb vesztes egyértelműen Budapes lenne. További városok, ahol komoly fejtörést okozna a változtatás: Győr, Székesfehérvár, Debrecen, Miskolc, Szeged, Kecskemét, Szombathely, Nyíregyháza, Pécs és Budaörs.

Összefoglalva: további elemzések elvégzése várhat hatásokról, de a versenyképességi tanács ezeknek a javaslatoknak a megvizsgálását indítványozza a kormány felé.

 

készítette a Company Assistant Service Kft.

Tudja, hogy az Ön cége mennyi iparűzési adót tudna megspórolni? Kérje ingyenes konzultációnkat!