,

Mihez kezdjen a KATA törvény szigorítása után?

Közzétéve
2022.08.11.

A július 12-én elfogadott KATA adózás szigorítása miatt az ezen adózási formát választók nagy aránya szeptembertől kénytelen lesz más adózási módszert választani. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a KATA után fizetendő, a járvány alatt lecsökkentett havi 25.000 forintos adó jócskán a többszörösére fog ugrani. Arról nem is beszélve, hogy szeptember 1-ig minden KATA adózási formától eleső vállalkozónak sürgősen új adózási forma és költségcsökkentési lehetőségek után kell néznie. A döntést pedig tovább nehezíti, hogy a törvénymódosításban fellelhető kitétel miatt az átalányadóra váltás is csak az adó év kezdetétől, tehát január elsejétől lesz elérhető számukra, már ha egyáltalán elérhető lesz. Ugyanis az átalányi adózás kritériumainak sokkal nehezebb megfelelni, mint a többi más adózási formának.

Milyen választási lehetőségek állnak az eddig KATÁ-sként működő vállalkozók előtt? Melyik forma érheti meg a legjobban? Hogyan lehetne minél költséghatékonyabban megoldani a további működést? Mostani cikkünkben ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni.

Mihez kezdjen a KATA törvény szigorítása után?

 

Fontos kritériumok a KATÁ-t illetően

A legkorlátozóbb kritériumuk közé tartozik, hogy a szeptembertől is KATÁ-sként működő vállalkozók csakis magánszemélyeknek számlázhatnak. Emellett szigorítottak azon is, hogy csak főállású egyéni vállalkozók vehetik igénybe ezt az adózási formát. Tehát a más fő- vagy mellékállással rendelkező dolgozók, a nyugdíjasok, a diákok, valamint a GYED-en lévő szülők mind jogosulatlanná válnak a KATA adózásra.

 

Választható adónemek a KATA adózási forma után

A következőkben bemutatjuk azt a két lehetőséget, melyet a KATA adózás alól kikerülő vállalkozóknak lehetőségük lesz választani. (Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az átalányadózás valószínűsíthetően csak januártól lesz elérhető a most adónemet váltók előtt.)

Egyéni vállalkozás

Bármely iparágban tevékenykedő vállalkozó választhatja az egyéni vállalkozás adózási formáját. Erre nincs bevételkorlátozó határérték kiszabva, ugyanakkor semekkora mértékű adómentesség sem jár hozzá. Ebben a formában a nyereség, bevétel kb. 71-73%-át tarthatja meg a vállalkozó, de adót spórolhat például a helyi iparűzési adón, azáltal, ha székhelyét egy IPA mentes településre jelenti be. Ezen felül tovább spórolhat a családi adókedvezménnyel és az SZJA-val is.

Az egyéni vállalkozási forma azonban néhány plusz kötelezettséget is ró az eddig KATÁ-sként működő vállalkozó nyakába. Ilyen kötelezettség például a járulékbevallási és fizetési, valamint bérszámfejtési feladatok. De a számlák gyűjtése és a pénztárkönyv folyamatos vezetése is ide tartozik.

 

Átalányadózás

Az átalányadózásnak a tevékenységi körtől függően három alcsoportja is van. Attól függően, hogy egy vállalkozó megy iparágba sorolható, 2-12 millió forintig meghatározott adókedvezményre lehet jogosult. Viszont emellé kritérium is tartozik, azáltal, hogy a vállalkozás bevételi határa nem haladhatja meg a 24 vagy 120 millió forintos értékhatárt, attól függően, hogy melyik kategóriába esik a vállalkozás.

Az átalányadózási formát választva csupán a családi adókedvezményen és az SZJA-n tud spórolni a vállalkozó. Míg plusz kötelességként minden olyan feladatot el kell látnia, melyre az egyéni vállalkozás során is kötelessége. Valamint, az átalányadózás jogosultságát szinte bármikor elveszítheti a vállalkozó.

Mihez kezdjen a KATA törvény szigorítása után?

Kinek ajánlott a (normál) egyéni vállalkozói adónem?
Az egyéni vállalkozási forma azoknak kedvez igazán, akik magas költségaránnyal dolgoznak. Jó választás az egyéni vállalkozói forma a magas jövedelemadó kedvezményre jogosult személyeknek, mint például a 25 év alattiaknak, vagy a többgyermekes anyukáknak.

Jól járnak azok is, akik helyi iparűzési adó mentes településre jelentik be székhelyüket, ugyanis egyéni vállalkozóként évi 120 ezer forintot is megspórolhatnak ezáltal.

Valamint egyéni vállalkozói adózás alá fog esni az is, akinek átalányadózási jogosultsága valamilyen oknál fogva megszűnik.

 

Kinek ajánlott az átalányadózási forma?
Elsősorban az alacsony, kb. 40%-os költséghányadon dolgozó vállalkozóknak ajánlott ezt az adónemet választani. Kifejezetten érdemes emellett a lehetőség mellett döntenie a szépségiparban, áru- és személyszállításban, az építőiparban dolgozóknak, valamint a kiskereskedőknek, kisforgalmú webáruházaknak, saját gyártású termékeket forgalmazóknak is. Ők ugyanis mind a 80%-os átalányadó formája alá tartoznak.

 

Az átalányadózási forma buktatói
Mint, ahogy már a fentiekben is említettük, számos buktatói vannak az átalányadózásnak, melyek miatt már az adó év elejétől számítva átminősülhet a vállalkozás egy másik, kevésbé kedvező adózási formába.

  • Ha a legkedvezőbb átalányadózási kategóriába esik a vállalkozás, akkor nagyon oda kell figyelni arra, hogy semmiképpen se állítson ki olyan TESZOR számon számlát, ami átminősítene egy rosszabb kategóriába.
  • Nagyon fontos a megszabott értékhatárok betartása, ugyanis, ha emiatt kerül ki egy vállalkozás az átalányadózás formája alól, akkor az a vállalkozás a következő két naptári évben sem lehet átalányadós.
  • Ha a vállalkozás átlépi a 12 milliós ÁFA-mentességi határt, akkor az efölötti összegről havonta kell ÁFA bevallást készíteni.
  • A kiadásokról szóló számlákat és bizonylatokat az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig kötelező megőrizni.
  • A havi járulékbevallást akkor is kötelező benyújtani, ha az adott hónapban nincs jövedelme a vállalkozásnak.

 

Spóroljon meg plusz pénzt
A Company Assistant Service Kft. csapata arra törekszik, hogy minden vállalkozónak, legyen szó KATÁ-s, vagy a KATA adózás alól kieső átalányadózásra áttérőkről, a legköltséghatékonyabb megoldást kínáljuk. Minket választva ugyanis a helyi iparűzési adót és a székhely üzemeltetésével járó rezsidíjat is megspórolhatja.

Köszönhetően Csomád iparűzési adómentességének, a nálunk bejelentetett cégek közel több százezer forintot is megspórolnak évente. Ráadásul a jelen helyzetben igen költséges rezsidíjakból is visszafaraghatnak, hiszen szolgáltatásunkat választva nem kell többé egy külön székhelyet fenntartania, arra az esetre, ha a NAV szeretné ellenőrizni hivatalos iratait, engedélyeit.

Szolgáltatásunk előnyei közé sorolható még az időmegtakarítás, ugyanis a hozzánk bejelentett vállalkozások hivatalos küldeményeit munkatársaink átveszik és a beérkező adatokat folyamatosan rendszerezik.

 

Ha az egyéni vállalkozói adónem mellett teszi le voksát, vagy az átalányadó alól kiesve ebbe az adónembe kényszerül, akkor ne habozzon, keressen minket bátran! A fővároshoz legközelebb eső iparűzési adó mentes településen, Csomádon üzemelő székhelyszolgáltatásunkkal és további adminisztrációs szolgáltatásainkkal segítünk Önnek, pénzt és időt spórolni!

 

Plusz egy jó tanács a Székhelyszolgáltató szakértőitől: Ha az Ön vállalkozása is beletartozik a szeptembertől KATA adózási nem alól kieső vállalkozások közé, akkor a szeptember-december közé eső díjakat számlázza ki még jogszerűen augusztus végéig! Így szabályosan eljárva, csak a következő adóév kezdetétől, vagyis január elsejétől kezdődően kell az átalányadózás vagy egyéb más adónem szabályai szerint eljárnia és számláznia partnereinek, ügyfeleinek.

További kérdésekkel keressen bennünket bátran az info@cass.hu e-mail címen, vagy a +36-70/881-4868-as telefonszámon keresztül!

készítette a Company Assistant Service Kft.