Újabb adóváltozás, ezekre érdemes figyelnie

Közzétéve
2023.01.02.

Az Országgyűlés 2022.11.22-én kedden délután megszavazta a 2023. évi adóváltozásokat, melynek rendelkezései az átalányadózást és az iparűzési adót érintik. Mit jelent ez a kkv-k számára?

Varga Mihály pénzügyminiszter a BKIK konferencián jelentette be, hogy a magyar kormány a kkv-knak és a nagyvállalatoknak is segítséget nyújt. A törvényjavaslat alapján a kisvállalkozások számolhatnak a legnagyobb könnyítéssel, mivel a helyi iparűzési adó egyszerűsödik számukra. Összefoglaltuk, hogy mégis milyen változások léptek életbe.

Az Országgyűlésnek benyújtandó adómódosító javaslatok az adózás több területét is érintik. Ezek alapján könnyebb lesz például az átalányadózás választása, de jelentősen csökken az adminisztrációs teher is: tizenkettő helyett évente csak négyszer kell járulékbevallást benyújtani. A legnagyobb könnyítéssel azonban a kisvállalkozások számolhatnak, hiszen a helyi iparűzési adó egyszerűsödik számukra. Az egyszerű és kedvezményes, sávos adózást évi 25 millió forint bevételig választhatják a kisvállalkozások, így például a legkisebbek, akiknek az éves bevétele 12 millió forint alatt marad, mindössze 50 ezer forint adót fizetnek évente.

„Azt gondoljuk, a jelen gazdasági helyzetben kiemelten fontos a kis vállalkozások támogatása, hiszen méretüknél fogva, ők jobban ki vannak téve mind energiaárak drasztikus emelkedésének, mint az infláció hatásainak. Adó- és üzleti tanácsadóként jó iránynak tartjuk az adóterhek csökkentését, illetve azok egyszerűsítését. Fontosnak kiemelni azonban, hogy a jelenlegi 104 oldalas törvényjavaslat olyan változásokat tartalmaz – akár helyi iparűzési adóban, általános forgalmi adónemben vagy az illetékekkel kapcsolatban –, amelyek az adózók nagy részére hatással lehetnek, így érdemes alaposan átolvasni, és mindenképpen szakemberrel egyeztetni a vállalkozásunkat érintő változásokról.” – emelte ki Preiss Tamás, a Company Assistant Service Kft. ügyvezetője

Legfontosabb változások

Kisadózó fogalmának bevezetése

A törvény bevezeti a kisvállalkozó fogalmát. Ki számít majd kisvállalkozónak? Azon vállalkozó, akinek éves nettó árbevétele nem haladja meg 25 millió forintot, illetve az átalányadózó egyéni vállalkozók esetében, akinek a bevétele éves szinten nem haladta meg a 120 millió forintot. Számukra egyszerűsödik, és sávossá válik az iparűzési adó. Azoknak a kisvállalkozók, akiknek az éves bevétele nem haladja meg a 12 millió forintot, illetve annak arányos részét, az iparűzésiadó-alapjuk önkormányzatonként 2,5 millió forint. Azon kisvállalkozóknak, akiknek az éves bevétele 12 millió forint és 18 millió forintot közé esik (illetve annak arányos részével számolva), az iparűzésiadó-lapjuk önkormányzatonként 6 millió forint. Míg azok a kisvállalkozók, akiknek az éves bevétele 18 millió forint és 25 millió forintot közé esik ( illetve annak arányos részével számolva), vagy kiskereskedő átalányadózó esetében a 120 millió forintot, illetve annak arányos részét, az iparűzésiadó- alapjuk önkormányzatonként 8,5 millió forint. Így 24 millió forintos bevétellel és 2% iparűzési adóval számolva az eddigi 384 000 Ft helyett 2023. január 1-től 170 000 Ft IPA-t kell fizetni, ami 44% csökkenést jelent.

Reklámadó

2023-ban még nem kell reklámadót fizetni. A kormány elhalasztja a reklámadó visszavezetését 2024. január 1-jéig.

ÁFA-t érintő változások

Egyértelműbb ÁFA- szabályok lépnek életbe az ingatlanok tekintetében. Egy ingatlan nem csak akkor minősül új építésűnek, amikor újonnan építik, hanem abban az esetben is, ha jelentősen átépítik és az ingatlan funkciója is megváltozik, mint például, ha egy lakásból iroda lesz. Az átalakított ingatlanok utána már csak áfásan értékesíthetők. Továbbá sokakat érintő pontosítás, hogy az építési munkák fordított ÁFA hatálya alá esnek a jövőben.

Bővül a nyilvános adatok köre

Nyilvánossá válnak a nagyobb cégcsoportok eddig adótitoknak minősülő adatai. 2023. január 1-től ha egy vállalat, vállalatcsoport (konszolidált) árbevétele két egymást követő üzleti évben meghaladja a 275 milliárd forintot, akkor köteles elkészíteni a társaságiadó- információkat tartalmazó jelentést (a két egymást követő üzleti év közül a későbbire és az azt követő évekre vonatkozóan), amelyet közzé is kell tenni és a vállalkozás internetes honlapján is szerepeltetni kell.

Kapcsolt vállalkozásokat változások

A kapcsolt vállalkozások közötti illetékek is szigorításra kerülnek. A kapcsolt vállalkozások ezután csak akkor adhatják egymás között illetékmentesen az ingatlant, ha az ingatlan megszerzője nem csak formailag (főtevékenységként), hanem ténylegesen (az árbevétele alapján) is ingatlanhasznosítással foglalkozik. Akik nem felelnek meg az árbevételi feltételeknek, de szeretnék az ingatlan-portfoliót menedzselni, azoknak érdemes lehet még idén lépniük.

Összegezve a fentieket a tervezett egyszerűsítés egységesebbé teszi a kisvállalkozók iparűzésiadó-fizetési kötelezettségét, továbbá adminisztrációs könnyebbséget is fog jelenteni az éves bevételi szint mellett. Kifejezetten jó iránynak véljük a gazdaság fehérítésére irányuló lépéseket, illetve a kisvállalatok terheinek csökkentését, és által fennmaradásuk segítését.

A Company Assistans Service Kft.-ről

Vállalatunkat, a Company Assistant Service Kft.-t is adó- és üzleti tanácsadóként fontos, hogy folyamatos tájékoztatást nyújtsunk a hatályos jogszabályokról az ügyfeleinknek. A székhelyszolgáltatást Csomádon végezzük, egy kifejezetten erre a célra használt, és kialakított irodaházban. Vállalkozásunk azért alakult meg, hogy azokat a cégeket, cégvezetőket segítse, akik az iparűzési adó megtakarítása mellett, a vállalat üzemeltetéséhez szükséges cégszolgálatot, háttérszolgálatot, professzionális, kifejezetten az ő igényeik szerint kialakított rendszerben, igénybe tudják venni. Mindezen törekvéseinkkel hátteret biztosítva annak, hogy partnereink azzal tudjanak foglalkozni, amely számukra a legfontosabb, az üzlettel és a vállalkozásuk fejlesztésével.

készítette a Company Assistant Service Kft.