Hogyan számoljuk ki az iparűzési adó alapját 2023-ban?

Közzétéve
2023.05.25.

A köznyelvben iparűzési adóként ismert adófajta hivatalos neve Helyi Iparűzési Adó, amelyet röviden HIPA-nak vagy IPA-nak is neveznek. Mint a neve is utal rá, ez az adófajta nem az államnak fizetendő, hanem a cég székhelybeli önkormányzatának. Az iparűzési adóról az 1990. Évi C törvény a helyi adókról IV. Fejezete rendelkezik, illetve a helyi önkormányzatok honlapján található meg a helyileg bevezetett feltételek, kedvezmények, és az adó pontos mértéke is.

2023. évre vonatkozó változások

A 2023-as jogszabályváltozások érintették az iparűzési adót is. A törvény bevezette a kisvállalkozó fogalmát. Ki számít majd kisvállalkozónak? Azon vállalkozó, akinek éves nettó árbevétele nem haladja meg 25 millió forintot, illetve az átalányadózó egyéni vállalkozók esetében, akinek a bevétele éves szinten nem haladta meg a 120 millió forintot. Számukra egyszerűsödik, és sávossá válik az iparűzési adó.

Bevételi határAdóalapIparűzési adó (2%)
0-12.000.000 Ft2.500.000 Ft50.000 Ft
12.000.001-18.000.000 Ft6.000.000 Ft120.000 Ft
18.000.001-25.000.000 Ft8.500.000 Ft170.000 Ft

Kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző átalányadózó esetén

Bevételi határAdóalapIparűzési adó (2%)
18.000.001-120.000.000 Ft8.500.000 Ft170.000 Ft

Mitől függ, hogy hol kell fizetni az iparűzési adót?

A helyi iparűzési adót akkor kell megfizetni, ha:

 1. állandó jellegű gazdasági tevékenységet folytatnak, vagy
 2. a vállalkozás székhelye vagy telephelye állandó jelleggel, vagy
 3. 180 napot meghaladóan végez egy vállalkozás építőipari tevékenységet, akkor telephelye jön létre, így HIPA alá történő bejelentkezési, bevallás is fizetési kötelezettsége is keletkezik.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy:

 • székhelynek minősül, ahová a cég be van jelentve, ahová a hivatalos levelei érkeznek, és ahol a fontos céges papírokat őrizik.
 • telephelynek minősül, ahol az állandó üzemi létesítmény van, és ahol iparűzési tevékenységet folytat. Ez lehet raktár, műhely, iroda, gyár stb.

Például: Ha a vállalkozás a fővárosban van bejegyezve, akkor a Fővárosi Önkormányzathoz kell befizetni a kiszabott iparűzési adót. Ha azonban a vállalkozás székhelye egy másik településen van bejegyezve, akkor az adott település felé tartozik fizetési kötelezettséggel.

Mitől függ az iparűzési adó mértéke?

Hogy pontosan mennyit kell fizetni, azt az adott önkormányzat határozza meg. Az adó mértéke maximalizálva van: 2%. Azonban vannak települések, ahol egyáltalán nincsen HIPA.

Hogyan kell kiszámítani az iparűzési adót?

Először az adóalapot kell kiszámítani. Az adó alapja a következőképpen számolható:

Nettó árbevételből levonjuk:

 • az anyagköltséget
 • alvállalkozói teljesítéseket,
 • közvetített szolgáltatásokat,
 • az eladott áruk beszerzési értékét,
 • és a kutatások, kísérleti fejlesztések közvetlen költségét.

Ezután ezt az összeget kell az önkormányzat által meghatározott százalékkal megszorozni, hogy megkapjuk a fizetendő helyi iparűzési adót.

Bejelentkezés és bevallás

Cégalapítás során a cég bejegyzését követően a cégbíróság értesíti az állami adóhivatalt, akik hivatalból továbbítják az adatokat a területileg illetékes önkormányzat felé.

A cégeken kívül mindenki másnak, egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek stb. be kell külön jelentkezniük a saját önkormányzatukhoz. Ezt a székhelytől függően az alábbi helyszíneken tehetik meg:

 • Budapesten: a Fővárosi Adó Főosztály honlapján kell bejelentkezni.
 • Vidéken: az Önkormányzati Hivatali Portál honlapján kell bejelentkezni.

A bevallást a NAV-nál online kell kitölteni, jelenleg a 22HIPAK nyomtatványon, melyhez az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) keretprogramot kell letölteni a számítógépre. Ezeket a bevallásokat a NAV továbbítja az illetékes önkormányzat felé.

Éves bevalláshoz kapcsolódó benyújtási határidő az adóévet követő május 31. 2022-ben átalányadózó egyéni vállalkozónak kell bevallást adnia 2023.május.31- ig. Jövő ilyenkor már nem fog kelleni, ha az egyszerűsített iparűzési adót választotta. Ezt a választást a 2022.évi bevallásban kell jelölni, aki ezt elmulasztja, az utólag már nem választhatja az egyszerűsített adózást.

Mikor és hogyan kell befizetni az iparűzési adót?

Azoknak, akik a normál számítási módban maradnak, a benyújtott éves bevallás alapján két előlegfizetési időszak van, amelyek március 15-e, és szeptember 15-e. Bár a bevallást a NAV-nak kell küldeni, de a pénzt az illetékes önkormányzatnak kell befizetni. Az önkormányzat honlapján található meg az iparűzési adó számla száma. Azoknak, akik az egyszerűsítettet választják 2023-ra, a a megfelelő bevétel kategóriához tartozó HIPÁT kell utalniuk előre 2023.május 31-ig szintén az önkormányzatnak.

A Company Assistans Service Kft.-ről

Vállalatunkat, a Company Assistant Service Kft.-t is adó- és üzleti tanácsadóként fontos, hogy folyamatos tájékoztatást nyújtsunk a hatályos jogszabályokról az ügyfeleinknek. A székhelyszolgáltatást Csomádon végezzük, egy kifejezetten erre a célra használt, és kialakított irodaházban. Vállalkozásunk azért alakult meg, hogy azokat a cégeket, cégvezetőket segítse, akik az iparűzési adó megtakarítása mellett, a vállalat üzemeltetéséhez szükséges cégszolgálatot, háttérszolgálatot, professzionális, kifejezetten az ő igényeik szerint kialakított rendszerben, igénybe tudják venni. Mindezen törekvéseinkkel hátteret biztosítva annak, hogy partnereink azzal tudjanak foglalkozni, amely számukra a legfontosabb, az üzlettel és a vállalkozásuk fejlesztésével.

A cikk szakmai hátterét Günter Szilvia könyvelő (Private Accounting Kft.) biztosította.

készítette a Company Assistant Service Kft.