KINEK KELL REGISZTRÁLNIA MOHU-NÁL?

KINEK KELL REGISZTRÁLNIA MOHU-NÁL?

Közzétéve
2023.07.14.

KINEK KELL REGISZTRÁLNIA MOHU-NÁL?

Budapest, 2023. 07. 13.- Megváltozott a hulladékgazdálkodás szabályozás. 2023. március 1-jén elindult a hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek és intézmények regisztrációja a MOHU Partner Portálon. Azoknak, az érintett szervezeteknek, akik most kezdik a tevékenységüket, 15 napon belül szükséges regisztrálniuk. A regisztrációt elmulasztók 200 ezer forintos hulladékgazdálkodási bírságot kaphatnak, ezért érdemes mielőbb pótolni az elmaradást. De kinek is kell regisztrálnia a MOHU felületén?

 

A vonatkozó jogszabályok (a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény) alapján az adatszolgáltatási kötelezettség minden adószámmal rendelkező hulladéktermelő céget, intézményt és egyéni vállalkozót érint, viszont a kommunális hulladékra nem vonatkozik. Azaz csak azoknak a vállalkozásnak kötelező regisztrálnia, akik a kommunális hulladékon kívül más típusú, elkülönítetten kezelt hulladékot szállíttattak el és erre vonatkozóan külön szerződésük volt.

A másik eset, amiért valaki alanyává válhat a rendelkezésnek az a kiterjesztett gyártói felelősségvállalás (EPR). Belföldi előállítású termékek esetében gyártónak minősül a termék előállítója. Fontos tudni, hogy ha a terméket nem Magyarország területén állítják elő, akkor gyártónak azt a vállalkozást tekintjük, amely a terméket gazdasági tevékenysége körében Magyarország területén elsőként forgalomba hozza.

Ebben az esetben azoknak a cégeknek kötelező regisztrálniuk a MOHU felületén, akik 2023 július 1-től a következő körforgásos termékek gyártói és ezáltal vonatkozik rájuk a regisztrációs és díjfizetési kötelezettség:

  • csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyagok stb),
  • elektromos és elektronikus berendezések,
  • elemek és akkumulátorok,
  • hulladékká vált gépjárművek és alkatrészeik,
  • gumiabroncs,
  • reklámhordozó és irodai papír,
  • használt sütőolaj,
  • biológiailag lebomló hulladék.

A fentieket összefoglalva, azon intézményi és gazdálkodó szervezetek számára kötelező a regisztráció, akik a kommunális hulladékon kívül más típusú, elkülönítetten kezelt hulladékot szállíttattak el és erre vonatkozóan külön szerződésük volt, vagy körforgásos termékek gyártói. Az érintettek a szükséges a regisztrációt az alábbi felületen tehetik meg: https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/gazdalkodo-szervezetek-es-intezmenyek-regisztracioja

készítette a Company Assistant Service Kft.