Miért vonzó Magyarországon üzemeltetnie vállalkozását?

Közzétéve
2022.07.13.

Számos kis-, közép- és nagyvállalat választja Magyarországot, mint a vállalkozás székhelyeként, vagy leányvállalatok célpontjaként. Egy ilyen döntés meghozatala előtt számos gazdasági, jogi és ellátáslánc szempontjából fontos kérdést kell kielemezni, ahhoz, hogy az adott cég számára legelőnyösebb döntést hozhassák meg a vezetők.

Azt, hogy a cégek Magyarországot választják fő- vagy egy leányvállalatuknak központjául, számos infrastrukturális és gazdasági előny miatt teszik, melyeket hazánk kínál a vállalkozni vágyóknak. Mostani cikkünkben ezeket a szempontokat fogjuk bemutatni Önnek, kezdve Magyarország elhelyezkedésének előnyeivel, majd a gazdasági szempontokat mérlegelve.

Miért vonzó Magyarországon üzemeltetnie vállalkozását?

Magyarország elhelyezkedése

Magyarország Európa közepén helyezkedik el, ami már magában hatalmas infrastrukturális előnyt jelent. Az ország kiváló vasúti, légi és szárazföldi közlekedésnek köszönhetően pedig Európa szinte összes országa karnyújtásnyi távolságra van.

A kiváló elhelyezkedés előnyén nagyot lendített az is, hogy 2004-ben Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz. Ezáltal a világ legnagyobb egységes piacának tagja lett és a Schengeni Egyezményben foglaltak alapján, Magyarország szabad kifele, valamint befele történő határátlépést biztosít minden Uniós országba. Ennek köszönhetően az országúti és a vasúti forgalom még gördülékenyebbé vált, legyen szó a termékek importálásáról és exportálásáról, vagy akár egy üzleti utazásról.

Emellett fontos tény, hogy Magyarország nem számít offshore területnek, az itt zajló gazdasági tevékenységek legálisak és természetesen sokkal előnyösebbek, mint számos környező európai országban. Az itteni előnyök tényleg valósak és legálisak, így egyetlen cégnek sem kell tartania attól, hogy itteni tevékenysége bármilyen negatív vonzattal járna.

Miért vonzó Magyarországon üzemeltetnie vállalkozását?

Magyarország gazdasági előnyei

A megannyi földrajzi előny mellett fontos kiemelni és közelebbről megvizsgálni a gazdasági pozitívumokat is. Hiszen talán ezek azok az előnyök, melyek a legtöbbet nyomnak a latban egy ilyen komoly döntés meghozatala során. A következő pár bekezdésben most ezeket fogjuk közelebbről áttekinteni.

Talán az egyik legnagyobb előny, hogy Magyarország gazdasága és törvényhozása nyitott az újonnan alakuló, vagy külföldről belépő vállalkozások irányába. Az ország számos engedménnyel és támogatással várja az új cégeket.

Az egyik legnagyobb előny pedig nem más, minthogy az Európai Unión belül a legalacsonyabb és világszinten is a legalacsonyabbak közé sorolható a Magyarországon kiírt mindössze 9%-os társasági adó mértéke. Ez jelentősen csökkenti a vállalatok adóterheit, hiszen így hazánkban sokkal kevesebbet kell adóznia az adott cégnek a jövedelem és vagyonszerzés után. Vagyis sokkal nagyobb haszon marad a vállalatnál, mint bármely más európai országban lehetséges lenne.

A másik kifejezetten fontos előny, hogy rendkívül gyors a cégek cégbírósági bejegyzése. Gyakorlatilag az ügyintézési határidő 1 munkanap, így az aláírást követő napon, a cégbíróság által megadott tanúsítvánnyal már meg is lehet nyitni a cég bankszámláját és meg lehet kezdeni a cég tényleges működését. Továbbá abban az esetben, amennyiben a cég bejegyzése több időt vesz igénybe, már a bejegyzés előtt megkezdheti a gazdasági tevékenységét.

A pozitív gazdaságossági mérleg számlájára írható még az a tény is, hogy az országban megannyi szakképzett munkaerőt találni, akik ráadásul sokkal olcsóbban foglalkoztathatók, mint a nyugati- vagy akár a kelet-európai munkavállalók többsége.

Valamint a forint gyenge valutaértékéből kifolyólag a külföldi pénznemek sokkal többet érnek az országban, mint bármely más Európai Uniós tagállamban. Vagyis az itt befektetett külföldi pénzösszegek értékesebbek és több növekedésre fordíthatóak, mint a környező országokban.

Ezen felül további pozitívum, hogy a magyar adóhatóság – amennyiben a cég igényli és kérelmezi – EU-s adószámot automatikusan generál, így a cég a tevékenységét már az alapításkor megkezdheti az Európai Unióban, mely során kedvezőbb Áfa szabályok alatt kereskedhet.

A cikk megírásában nyújtott segítségért külön köszönettel tartozunk Dr. Drimál Szilviának és a Drimál Ügyvédi Irodának!

készítette a Company Assistant Service Kft.